Foglalás
Bezár

Gyógyvíz

Egészen különleges víz a Zsóry Fürdő gyógyvize, mert Magyarország összes gyógyvize között a legmagasabb kéntartalommal rendelkezik. Semmivel össze nem téveszthető illatát is ennek köszönheti. A kén fürdőzéskor a bőrön és a légutakon keresztül szívódik fel.

A kén nagyon jó hatással van egyes bőrbetegségekre (pikkelysömör, ekcéma, pattanásos bőr), mivel antibakteriális, bőrgyulladást és viszketést csökkentő hatása van. A kén be tud épülni a porcszövetbe, ezért a kopásos ízületi bántalmak esetében jelentős javulás érhető el. A kénes víz hosszú távú gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását klinikai vizsgálatok bizonyítják derékfájás, reumatoid artrithis és artroshis esetén.

Bármilyen különösen is hangzik, szervezetünknek szüksége van kénre a megfelelő működéséhez. Ha szervezetünk kénhiányban szenved, azt megsínylik szerveink is, a máj, az epe, a hasnyálmirigy, a tüdő, a bőr, az agy, de leggyakrabban a mozgásszervek. Ez olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a reuma, a köszvény vagy a sokízületi gyulladás.

Kénhiányos betegség kialakulhat a nem megfelelő táplálkozás (húsfélék és növényi fehérjék csökkent fogyasztása), a gyakori stressz, a frontbetegségek miatti kénveszteség miatt. A Zsóry Fürdő kénes vize kiválóan alkalmas a kénhiányos betegségek megelőzésére vagy gyógyítására. A fürdőkúra során felvett kén jelentős részét a szervezet visszatartja, raktározza. A kénes vízben való fürdőzés az egészséges emberek regenerálódását, egészségmegőrzését is elősegíti.

A kénes vizek orvosi javallatai:Mozgásszervi betegségek: arthrosis, a gerinc degeneratív elváltozásai, a lágy részek rendellenességei, rheumatoid arthritis idült stádiuma, sérülések utókezelése, műtétek utáni rehabilitáció.

Bőrgyógyászati betegségek: psoriasis, seborrhoea, ekcéma, viszkető bőrbetegségek.

Nőgyógyászati kórképek: krónikus kismedencei gyulladás, a petefészek működési zavarai, pelvipathia vegetativa.

Gyógyvizeink valóban orvosságok. Ezért feltétlenül figyelembe kell venni, hogy nem minden esetben alkalmazhatóak. Előzetes orvosi vizsgálat során kell meggyőződni arról, hogy a kezelésnek nincs ellenjavallata. A természetes gyógytényezőket kúraszerűen kell alkalmazni, egy kúra általában 10-15 kezelésből áll.

A mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő gyógyvíz összetétele:

Kationok
mg/l
Kálium K+
44
Nátrium Na+
218
Kalcium Ca2+
370
Magnézium Mg2+
52
Mangán Mn2+
0,18
Lítium Li+
1,58
Vas Fe2+
0,26
Ammónium NH4+
4,9
Kationok összesen:
690,92
Anionok
mg/l
Nitrát NO3-
<1,00
Nitrit NO2-
<0,02
Klorid Cl-
244
Bromid Br-
1,43
Jodid I-
0,19
Fluorid F-
4,5
Szulfát SO42-
17
Hidrogén-karbonát HCO3-
1620
Szulfid S2-
14,6
Foszfát PO43-
2,4
Anionok összesen:
1903,82
Anionok – Kationok összesen:
2595
Szabad szénsav CO2
965
Kötött szénsav CO2
585
Metabórsav HBO2
24
H2SiO3
35

A gyógyfürdőzés ellenjavallatai • Szív- és keringési betegségek (szívinfarktus után fél éven belül, szívelégtelenség, rögzült magas vérnyomás)
 • Visszérgyulladás, előrehaladott érelmeszesedés
 • Pajzsmirigy-túlműködés
 • Epilepszia, szklerózis multiplex (SM)
 • Mozgásszervi megbetegedések gyulladással járó fázisa
 • Vizelet- és széklettartási rendellenességek (inkontinencia)
 • Vérzékenység
 • Daganatos megbetegedés
 • Fertőző betegségek
 • Lázas állapot
 • Terhesség

Források:
Dr. Bender Tamás: Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok
Dr. Bender Tamás: Balneoterápia és hidroterápia


Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!